Cartea de Identitate Electronica

Se introduce Cartea de Identitate Electronica – CIE

Începând cu 4 iulie 2016, primăriile din Italia vor putea emite noua CIE, conform circularei nr. 10/2016 a Ministerului de Interne.
Noua carte electronică de identitate, pe lângă faptul că este un instrument de identificare a cetățeanului este și un document de călătorie în toate țările din Uniunea Europeană și în cele cu care statul italian a semnat acorduri specifice. Cetățenii pot solicita CIE la primăria de rezidență sau de domiciliu în caz de primă eliberare, deterioare, pierdere sau furt al documentului de identitate.

Este prevăzută și posibilitatea ca cetățeanul major să-și indice acordul sau dezacordul pentru donarea de organe și/sau țesuturi în caz de moarte. Primăriile vor fi dotate cu o infrastructură formată din stații de lucru informatizate prin intermediul cărora vor putea obține toate datele cetățeanului. În momentul în care stațiile de lucru vor fi operative, fiecare primărie (sau municipalitate), se explică în circulară, va elibera noua CIE și nu va mai fi posibil să se procedeze la emiterea cărții de identitate pe suport de hârtie și nici a cărții electronice de identitate inițială pe cale experimentală.

Cărțile de identitate pe suport de hârtie și electronic eliberate până la emiterea noii CIE își mențin valabilitatea până la scadență. După solicitare, eliberarea cărții electronice de identitate va avea loc în 6 zile lucrătoare, la adresa indicată de cetățean la momentul cererii sau la Primărie. Costul Cartii de Identitate Electronica este de 22 Euro.