Permise de conducere italiene suspendate în România (August 2015)

In caz de încălcare a codului rutier român, organele de Poliţie pot să reţină sau să suspende permisul de conducere italian. Cazurile cele mai frecvente se verifică în urma testării cu Alcooltest, iar suspendarea se aplică chiar şi atunci când valorile legale sunt depăşite cu foarte puţin.

Permisele de conducere reţinute sunt ţinute 15 zile la Postul de Poliţie care a reţinut documentul, pentru a da posibilitatea titularului să facă recurs. În această perioadă se poate cere, adresându-se aceluiaşi post de poliţie, restituirea permisului de conducere italian, angajându-se formal să nu conducă în România pe toată perioada pentru care a fost suspendat permisul.

Permisul de conducere este trimis după 45 zile de la reţinere la Cancelaria Consulară de pe lângă Ambasada Italiei din Bucureşti, care, la rândul său, îl transmite birourilor de ”Motorizzazione Civile” din Italia, pentru a fi restituit posesorului. Dacă însă titularul se prezintă la Cancelaria Consulară înainte ca documentul să fie expediat în Italia, poate solicita şi obţine restituirea permisului. În acest caz, însă, dacă sancţiunea pentru care a fost sancţionat nu a expirat încă, titularul trebuie să se angajeze să nu conducă pe teritoriu român pănă la expirarea termenului de suspendare a permisului de conducere. Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul în care organele de Poliţie române reţin certificatul de înmatriculare al autovehiculelor înmatriculate în Italia.