| Autore |
Discutia |
|
Leonessa22
Nou Membru
 |
Introdus In - 13/02/2010 : 17:58:06
|
Este cineva in forum care a cerut si obtinut cetatenia italiana? Ma intereseaza situatia femeilor care au obtinut cetatenia italiana revenind la prenumele ce rezulta in certificatul de nastere.
|
|
|
| Leonessa |
|
|
Provincia.: Ragusa ~
Oras: R-V ~
Ultima vizita: 14/03/2010
|
|
|
|
|
Google Adsense
Mountain View
|
|
|
|
|
ciuaua
Nou Membru
 |
Introdus in - 14/02/2010 : 22:58:02
|
eu am obtinut cetatenia italiana depinde ce te intereseaza
|
|
|
|
|
Provincia.: Viterbo ~
Oras: monterosi ~
Ultima vizita: 22/02/2010
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 15/02/2010 : 09:21:48
|
| ciuaua a scris:
eu am obtinut cetatenia italiana depinde ce te intereseaza
|
a specificat in mesaj: daca a fost necesar sa revii la numele din certificatul de nastere pt. persoanele care in urma casatoriei si-au schimbat numele de familie.
|
|
|
"Ci sono delle farfalle che vivono un solo giorno e se sono fortunate nascono in una giornata di sole...."
|
|
|
Provincia.: Milano ~
Oras: Milano ~
Ultima vizita: Azi
|
 |
|
|
Leonessa22
Nou Membru
 |
Introdus in - 15/02/2010 : 21:40:27
|
Buna, Ciuaua, in primul rand multumesc pt ca ai raspuns, as vrea sa stiu daca dupa ce ai luat cetatenia si implicit ai reluat numele de pe certificat, cum ai procedat in Romania. Problema mea este urmatoarea, odata obtinuta cetatenia italiana, voi avea doua prenume unul pe care pot sa il folosesc numai in Romania si unul numai in Italia. Mai mult mi s-a spus ca nu voi mai avea drept de semnatura pe prenumele actual ( cel al sotului) in Italia din momentul in care il reiau pe cel vechi. E normal ce se intampla? E legal ca o persoana sa aiba doua prenume diferite? Eu tot ce sper sa nu am probleme legale mai tarziu.
|
|
|
| Leonessa |
|
|
|
 |
|
|
dany
Membru Master

|
Introdus in - 20/02/2010 : 18:18:49
|
| Leonessa22 a scris:
Buna, Ciuaua, in primul rand multumesc pt ca ai raspuns, as vrea sa stiu daca dupa ce ai luat cetatenia si implicit ai reluat numele de pe certificat, cum ai procedat in Romania. Problema mea este urmatoarea, odata obtinuta cetatenia italiana, voi avea doua prenume unul pe care pot sa il folosesc numai in Romania si unul numai in Italia. Mai mult mi s-a spus ca nu voi mai avea drept de semnatura pe prenumele actual ( cel al sotului) in Italia din momentul in care il reiau pe cel vechi. E normal ce se intampla? E legal ca o persoana sa aiba doua prenume diferite? Eu tot ce sper sa nu am probleme legale mai tarziu.
|
este fff normal, sa revi la numele de pe certificatul de nastere eu am cetatenia asa ca tine, ce iti pot spune este ca: -vei avea 2 prenume si 2 pasapoarte, daca te intereseaza sa-l mai iei si pe cel romanesc. -de semnatura nu inteleg ce vrei sa spui, normal ca daca ai o semnatura cum se spune SCARABOCCHIO, o vei folosi pe aia, dar normal, ca de cind ai primit cetatenia trebuie sa te duci sa schimbi toate actele italiane,CI ti-o schimba ei, si CF vine singur, dar trbuie sa schimbi permisul, daca ai masina, certificatul etc etc.... si cand trebuie sa semnezi ceva la notar spre ex, semnezi cu numele intreg si cu scarabocchio -tu vei fi cetatean italian cu prenumele cu care te-ai nascut si cetatean roman cu cel al sotului sau fostului sot -totul este fff normal si legal, astea sunt legile in Italia, ei spun ca daca ai vrut sa ceri cetatenia, trebuie sa accepti si legile, si la ei, orice cetatean are numele de la nastere, nu conteaza ca sunt casatoriti -probleme nu vei avea, numai ca trebuie sa te obisnuiesti sa ai 2 prenume, mai ales in tara cind ai ceva de rezolvat, trebuie sa iti amintesti mereu
mai este o posibilitate, dupa ce iei cetatenia sa faci recurs la Ministero del Interno, unde sa ceri schimbarea numelui in ala cu care esti casatorita sau il aveai inainte.Recursul se face in baza unor acte , unde motivarile trebuie sa fie nu numai ca vreau sa revin la numele X...dar, trebuie sa aduci si acte, motivari reale, ca esti patronul unei societati, ca ai finanzamente pe numele tau, si mult mai multe, dosarul trebuie sa fie destul de gros, sa spunem....Se face in Prefectura, daca se da ok, prefectul il trimite la Roma... de aici incepe asteptarea, la mine a durat 1 an si jumate, apoi vine hartia ca iti este permisa schimbarea numelui.....aceasta hartie trebuie afisata pt 30 de zile in Albo Pretorio din comuna di residenza, DAR si in comuna de nastere din Romania...dupa astea 30 de zile, trebuie sa le iei, din amandoua locurile, semnate parafate, si duse din nou in Prefectura...unde le re-trimit din nou la Roma, si apoi vine Decretul oficial
acest decret cica vine in jur de 5-6 luni, eu am re-trimis actele acum in 13 ianuarie din nou in Prefectura
toata asteptarea asta dureza cam 3 ani, pt ca eu am primit cetatenia in 8 martie 2008, si imediat am facut dosarul, si motivele mele sunt insirate in nr de 15 cu toate actele in copie, era destul de mare dosarul...
asta e legea....
|
|
|
|
Regiune Toscana ~
Provincia.: Pisa ~
Oras: S.M a Monte ~
Ultima vizita: 28/08/2010
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 21/02/2010 : 08:37:10
|
| dany a scris: este fff normal, sa revi la numele de pe certificatul de nastere eu am cetatenia asa ca tine, ce iti pot spune este ca: -vei avea 2 prenume si 2 pasapoarte, daca te intereseaza sa-l mai iei si pe cel romanesc. -de semnatura nu inteleg ce vrei sa spui, normal ca daca ai o semnatura cum se spune SCARABOCCHIO, o vei folosi pe aia, dar normal, ca de cind ai primit cetatenia trebuie sa te duci sa schimbi toate actele italiane,CI ti-o schimba ei, si CF vine singur, dar trbuie sa schimbi permisul, daca ai masina, certificatul etc etc.... si cand trebuie sa semnezi ceva la notar spre ex, semnezi cu numele intreg si cu scarabocchio -tu vei fi cetatean italian cu prenumele cu care te-ai nascut si cetatean roman cu cel al sotului sau fostului sot -totul este fff normal si legal, astea sunt legile in Italia, ei spun ca daca ai vrut sa ceri cetatenia, trebuie sa accepti si legile, si la ei, orice cetatean are numele de la nastere, nu conteaza ca sunt casatoriti -probleme nu vei avea, numai ca trebuie sa te obisnuiesti sa ai 2 prenume, mai ales in tara cind ai ceva de rezolvat, trebuie sa iti amintesti mereu
|
ca cetatenia italiana o primesti cu numele din certificatul de nastere o stiam (este indeajuns declaratia de la consulatul roman ca esti una si aceeasi persoana?);
faza ciudata este cu numele care iti ramane in evidenta populatiei din Romania.
|
|
|
"Ci sono delle farfalle che vivono un solo giorno e se sono fortunate nascono in una giornata di sole...."
|
|
|
|
 |
|
|
dany
Membru Master

|
Introdus in - 21/02/2010 : 09:44:31
|
Dana asta e legea, aici vei fi cetatean cu numele din certificat si in tara vei fi cu ala care il ai, dupacasatorie divort... problema e ca multi barbati romani nu accepta ca nevasta sa nu fie pe numele lui....
asa e , trebuie sa fi un pic de jongler, sa nu uiti ca trebuie sa umbli cu 2 randuri de acte, mai ales cand pleci in tara
normal ca casatoria si cererea cetateniei se face in baza actelor de la ambasada....chiar daca de multe ori se spunea ca nu poti sa te casatoresti daca ai un nume divers de cel din ceertificat...mie asa imi spuneau toti...ca nu puteam sa ma asatoresc, ca sigur cei din comuna de la mine sunt prosti etc etc....
|
|
|
|
Regiune Toscana ~
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 21/02/2010 : 09:50:16
|
dany, am inteles ce zice legea italiana, cetatenia doar dupa numele de la nastere.
Ce mi se pare un pic ciudat este ca in Romania nu se schimba nimic dupa ce primesti o alta cetatenie. Logic ar fi sa revii la acelasi nume si in Romania.
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
dany
Membru Master

|
Introdus in - 21/02/2010 : 10:16:24
|
presupun ca poti re-veni la numele tau, dar este exact ca si aici, trebuie sa deschizi o practica...mi se pare ca acolo trebuie sa te duci in Tribunal....sa faci cerere,se deschide un proces, cum s-ar spune.....ciudatenia este, ca aici o vad in a se trece pe numele barbatului ca si cum ar fi o marfa 
numai ca aici este un decret de lege unde iti poti schimba numele, adica o persoana: poate si are dreptul sa isi schimbe numele, daca nu-i place, ca se simte injosit....chiar cunosc persoane care au avut nume mai deocheate, faci cererea si iti aproba schimbarea...nu stiu daca la noi se poate face asa ceva....
numai ca spre exemnplu, , foaia aia care ti-o da sa o duci in tara, sa o afisezi pt o luna...daca se trezeste vreun neam prost, cum se intampla,nu este de acord ca tu ceri schimbarea numelui poate sa conteste, ... si atunci tu nu iti poti schimba nimic, adica totul e pierdut....
asta e frumusetea...
la sfarsit ori ceri cetatenia, stiind ce se poate intampla, ca vei avea 2 nume....ori ramai asa, fara cetatenie.....ori mai incerci si ultimul pas unde iar este de asteptat, cu surprizele pe care le poti avea...din partea altora, care nu isi fac cavolli loro
|
|
|
|
Regiune Toscana ~
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 21/02/2010 : 10:27:14
|
| dany a scris:
presupun ca poti re-veni la numele tau, dar este exact ca si aici, trebuie sa deschizi o practica...mi se pare ca acolo trebuie sa te duci in Tribunal....sa faci cerere,se deschide un proces, cum s-ar spune.....ciudatenia este, ca aici o vad in a se trece pe numele barbatului ca si cum ar fi o marfa 
numai ca aici este un decret de lege unde iti poti schimba numele, adica o persoana: poate si are dreptul sa isi schimbe numele, daca nu-i place, ca se simte injosit....chiar cunosc persoane care au avut nume mai deocheate, faci cererea si iti aproba schimbarea...nu stiu daca la noi se poate face asa ceva....
numai ca spre exemnplu, , foaia aia care ti-o da sa o duci in tara, sa o afisezi pt o luna...daca se trezeste vreun neam prost, cum se intampla,nu este de acord ca tu ceri schimbarea numelui poate sa conteste, ... si atunci tu nu iti poti schimba nimic, adica totul e pierdut....
asta e frumusetea...
la sfarsit ori ceri cetatenia, stiind ce se poate intampla, ca vei avea 2 nume....ori ramai asa, fara cetatenie.....ori mai incerci si ultimul pas unde iar este de asteptat, cu surprizele pe care le poti avea...din partea altora, care nu isi fac cavolli loro
|
si in Romania poti solicita schimbarea numelui pe cale administrativa.
http://www.pasapoarte.ro/acte-neces...are-nume.php
ramane de vazut daca este obligatoriu sa soliciti schimbarea numelui si in Romania, dupa ce in alta tara ai un alt nume ....
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 21/02/2010 : 10:41:12
|
SCHIMBAREA DE NUME
In cazul schimbarii numelui, prenumelui sau ambele, altfel decat prin casatorie, persoana in cauza trebuie sa procedeze la efectuarea acestor mentiuni la autoritatile romane, dupa cum urmeaza:
In situatia in care solicitantul se gaseste atat in posesia pasaportului emis de autoritatile straine pe noul nume, cat si al actului administrativ (notarial, judecatoresc, dupa caz) prin care s-a aprobat schimbarea numelui si/sau prenumelui in strainatate sunt aplicabile prevederile privind insusirea mentiunilor primite din strainatate de art. 43, alin. (3) teza a-II-a din Legea nr. 119/1996 cu privire la datele de stare civila.
In cazul in care solicitantul(a) detine numai pasaportul emis de catre autoritatile straine, pe noul nume fara a fi in posesia actului administrativ (notarial, judecatoresc, dupa caz) de schimbare a numelui si/sau prenumelui in strainatate, sunt aplicabile prevederile art. 4, alin. 2 lit. "b" sau "e" din Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelui persoanelor fizice urmand ca solutionarea cererilor sa se faca conform prevederilor prevazute in acest act normativ.
I. INSCRIEREA DE MENTIUNI IN ACTELE DE STARE CIVILA ROMANE PRIVIND SCHIMBARILE DE NUME SI / SAU PRENUME EFECTUATE DE CETATENII ROMANI IN STRAINATATE
In situatia in care solicitantul este in posesia atat a documentului prin care s-a aprobat schimbarea numelui si/sau prenumelui in strainatate cat si a pasaportului emis de autoritatile straine, pe noul nume , cererea de inscriere a mentiunii de schimbare a numelui si/sau prenumelui se va depune la primaria care are in pastrare actul/actele de stare civila ale solicitantului, in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala. Totodata, mentionam ca schimbarea numelui in actele de stare civila romanesti pentru cetatenii romani aflati in SUA si care si-au schimbat numele prin procesul de naturalizare, poate fi efectuata si prin depunerea cererii de schimbare a numelui la ambasada sau consulatul competent.
Pentru situatii deosebite, temeinic justificate (cu documente), care reclama urgenta, cetatenii se vor putea adresa direct Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, la sediul sau din municipiul Bucuresti, str. Obcina Mare nr.2, sectorul 6, in zilele de luni,miercuri si vineri intre orele 12.00-14.00.
Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
1. documentul de schimbare a numelui si/sau prenumelui , emis de autoritatile straine, in original si copii xerox (o copie xerox va ramane la cerere si cate o copie la fiecare dintre actele de stare civila in baza carora au fost emise certificatele ce urmeaza a fi schimbate);
2. traducerea legalizata a documentului , in original si fotocopii (o copie xerox va ramane la cerere si cate o copie la fiecare dintre actele in baza carora au fost emise certificatele ce urmeaza a fi schimbate); legalizarea traducerii se va face la un notar public din tara, la misiunea diplomatica ori oficiul consular de cariera al Romaniei din tara de resedinta a solicitantului sau la un notar strain, in acest din urma caz trebuind sa fie aplicata apostila Conventiei de la Haga din 1961;
3. adeverinta emisa de Directia Generala de Pasapoarte - Serviciul Probleme de Migrari si Cetatenie, cu privire la statutul juridic al solicitantului fata de statul roman (in situatia in care nu se poate face dovada cetateniei romane);
4. fotocopia certificatului de nastere si/sau casatorie al(e) persoanei pentru care se solicita inscrierea mentiunii;
5. fotocopia pasaportului strain ;
6. fotocopia pasaportului romanesc , daca este cazul.
http://www.roembus.org/Consular/Ro/...2%A0NUME.htm
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 21/02/2010 : 10:44:07
|
Deci, daca ai obtinut un alt nume, intr-o alta tara, esti obligat sa-ti schimbi numele si in Romania.
NU exista sa ai doua nume, schimbare de nume trebuie facuta si in tara de origine.
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
dany
Membru Master

|
Introdus in - 21/02/2010 : 11:25:47
|
| dana a scris:
ramane de vazut daca este obligatoriu sa soliciti schimbarea numelui si in Romania, dupa ce in alta tara ai un alt nume ....
|
sti nu este obigatoriu, asa am inteles...totul depinde de tine
si tu respecti legea tarii, in Italia cu numele si totul de aici...in Romania cu numele care-l ai acolo...
a, sti ca vroiam sa imi fac pasaportul in RO, cetatean cu domiciliul-residenta in strainatate...normal ca nu am putut, pt ca CI era cu numele din certificat de nastere, asa ca am facut ca un cetatean normal....chiar la pasapoarte am vorbit cu seful, normal ca stia aceste chestii...dar spunea, ca e normal
a, ai mai spus ceva, eu in tara am numele care este dupa casatorie-divort...nu am mers ca cetatean strain, ci ca un roman...cand am fost in tara eu m-am prezentat cu pasaportul romanesc, normal ca eu sunt recunoscuta acolo cu numele pe care-l aveam d 20 de ani...la mine nu s-ar aplica ce ai spus mai sus
ce scrie acolo, este pt cei ce au schimbat numele in afara tarii, dar eu am numai un singur pasaport-romanesc,pe care-l folosesc cand circul in afara tarii, adica Italiei...pt ca nu tin asa de mult sa arat ca sunt cetatean italian, si mai ales ca eu nu am schimbat nici un act, nimic...eu de cind am cetatenia, am tot aceleasi acte vechi, pt ca am facut cererea de schimbare, si normal ca purtand toate motivatiile care le-am dus, nu mi se parea normal sa incep sa schimb 15 acte...adica totul...pt mine asta era motivul principal, nr de documente, carti de credit, finanzamente, universitate, masina, etc etc...
la mine ca cetatean roman nu am nici o schimbare, ci numai ca cetatean italian...
sti ce e frumos, eu nici casatoria nu am transcriso in tara, pt ca nu vedeam necesitatea...una ca nu am de gand sa ma duc sa ma marit in tara...alta ca daca se intampla ceva, nu ma duceam sa divortez in tara...eu vad asta o mare prostie, adica daca este ceva, il faci la locul-tara respectiva, nu sa te duci in tara pt ca costa mai putin...sau se termina mai repede...
a, sti ce e frumos, in amandoua linck-urile nu spune de cetatenii cu 2 catatenii, ci se vorbeste in general....asta este ca fiecare, adica Ro face cum si ce vrea, adica daca esti prins cu acte de una in alta tara...ce spune se cam bate cap in cap....
pt ca eu pina la cetatenie, eram cetatean roman, casatorita cu un italian....normal ca nu puteam sa am un alt pasaport decat cel romnesc...de cand sunt cetatean ro-it, ma comport in consecinta, in it ca cetatean italia, in ro ca unul roman....numai ca diferenta e, ca aici in 2 ani, ma legitimez cu aceleasi acte....am aceiasi semnatura pe care nu pot sa o schimb, pt ca este peste tot...si sunt altele....
cand mi-au dat foile sa le depun la albo, imi spuneau ca in tara nu trebuie sa duc nimic, pt ca deja ei aveau in dosar totul din tara, adica nu trebuia sa afisez si in tara, pt ca eram deja inregistrata cu numele pe care l-am cerut...atunci chiar am ras, ca normal ca eu numele il aveam de 20 de ani, doar nu ceream ceva asa de dragul de a cere....numai ca asta e legea, ei pun in considerare, AICI, asa cum e legea, ca poti cere schimbarea si pt ca nu iti place numele pe care-l ai...
aici sunt mai multe moduri de a interpreta...exact cum e si cu transcrierea casatoriei... | | NU exista sa ai doua nume, schimbare de nume trebuie facuta si in tara de origine |
daca sunt 2 nume diverse decat alea deja cunoscute, pt ca tu daca esti casatorit in romania, divortat si ai ramas cu numee...acolo esti recunoscut cu amandoua, chiar daca nu se vede...in calculator la pasapoarte-evidienta populatiei scrie clar doamna X nascuta Y, si esti aceiasi persoana....ei oricum vad si stiu, ti-am spus ca vorbeam la pasapoarte la noi...chiar m-au sfatuit sa nu schimb pasaportul ca cetatean in strainatate, pt ca daca voi avea de platit taxe de mostenitor etc etc, sau cumpar-vand in tara, dar nu am domiciliul in tara voi plati totul ca si straini...adica mi-au spus sa nu renunt la domiciliu.....
|
|
|
|
Regiune Toscana ~
|
 |
|
|
dana
Administrator

|
Introdus in - 21/02/2010 : 11:34:17
|
| dany a scris:
| dana a scris:
|
sti nu este obigatoriu, asa am inteles...totul depinde de tine
si tu respecti legea tarii, in Italia cu numele si totul de aici...in Romania cu numele care-l ai acolo...
a, sti ca vroiam sa imi fac pasaportul in RO, cetatean cu domiciliul-residenta in strainatate...normal ca nu am putut, pt ca CI era cu numele din certificat de nastere, asa ca am facut ca un cetatean normal....chiar la pasapoarte am vorbit cu seful, normal ca stia aceste chestii...dar spunea, ca e normal
a, ai mai spus ceva, eu in tara am numele care este dupa casatorie-divort...nu am mers ca cetatean strain, ci ca un roman...cand am fost in tara eu m-am prezentat cu pasaportul romanesc, normal ca eu sunt recunoscuta acolo cu numele pe care-l aveam d 20 de ani...la mine nu s-ar aplica ce ai spus mai sus
ce scrie acolo, este pt cei ce au schimbat numele in afara tarii, dar eu am numai un singur pasaport-romanesc,pe care-l folosesc cand circul in afara tarii, adica Italiei...pt ca nu tin asa de mult sa arat ca sunt cetatean italian, si mai ales ca eu nu am schimbat nici un act, nimic...eu de cind am cetatenia, am tot aceleasi acte vechi, pt ca am facut cererea de schimbare, si normal ca purtand toate motivatiile care le-am dus, nu mi se parea normal sa incep sa schimb 15 acte...adica totul...pt mine asta era motivul principal, nr de documente, carti de credit, finanzamente, universitate, masina, etc etc...
la mine ca cetatean roman nu am nici o schimbare, ci numai ca cetatean italian...
sti ce e frumos, eu nici casatoria nu am transcriso in tara, pt ca nu vedeam necesitatea...una ca nu am de gand sa ma duc sa ma marit in tara...alta ca daca se intampla ceva, nu ma duceam sa divortez in tara...eu vad asta o mare prostie, adica daca este ceva, il faci la locul-tara respectiva, nu sa te duci in tara pt ca costa mai putin...sau se termina mai repede...
a, sti ce e frumos, in amandoua linck-urile nu spune de cetatenii cu 2 catatenii, ci se vorbeste in general....asta este ca fiecare, adica Ro face cum si ce vrea, adica daca esti prins cu acte de una in alta tara...ce spune se cam bate cap in cap....
pt ca eu pina la cetatenie, eram cetatean roman, casatorita cu un italian....normal ca nu puteam sa am un alt pasaport decat cel romnesc...de cand sunt cetatean ro-it, ma comport in consecinta, in it ca cetatean italia, in ro ca unul roman....numai ca diferenta e, ca aici in 2 ani, ma legitimez cu aceleasi acte....am aceiasi semnatura pe care nu pot sa o schimb, pt ca este peste tot...si sunt altele....
cand mi-au dat foile sa le depun la albo, imi spuneau ca in tara nu trebuie sa duc nimic, pt ca deja ei aveau in dosar totul din tara, adica nu trebuia sa afisez si in tara, pt ca eram deja inregistrata cu numele pe care l-am cerut...atunci chiar am ras, ca normal ca eu numele il aveam de 20 de ani, doar nu ceream ceva asa de dragul de a cere....numai ca asta e legea, ei pun in considerare, AICI, asa cum e legea, ca poti cere schimbarea si pt ca nu iti place numele pe care-l ai...
aici sunt mai multe moduri de a interpreta...exact cum e si cu transcrierea casatoriei... | | NU exista sa ai doua nume, schimbare de nume trebuie facuta si in tara de origine |
daca sunt 2 nume diverse decat alea deja cunoscute, pt ca tu daca esti casatorit in romania, divortat si ai ramas cu numee...acolo esti recunoscut cu amandoua, chiar daca nu se vede...in calculator la pasapoarte-evidienta populatiei scrie clar doamna X nascuta Y, si esti aceiasi persoana....ei oricum vad si stiu, ti-am spus ca vorbeam la pasapoarte la noi...chiar m-au sfatuit sa nu schimb pasaportul ca cetatean in strainatate, pt ca daca voi avea de platit taxe de mostenitor etc etc, sau cumpar-vand in tara, dar nu am domiciliul in tara voi plati totul ca si straini...adica mi-au spus sa nu renunt la domiciliu.....
|
dany, important este ca se clarifica acest aspect si sa deosebim de ce zice legea si cum este aplicata ea.
Legea zice clar ca daca un cetatean roman primeste un alt nume intr-o alta tara, trebuie sa si-l schimbe si in tara de origine.
Daca tu nu ai respectat legea, nici cu schimbarea numelui in Italia, nici cu transcrierea casatoriei, este problema ta.
Daca o persoana vine si cere informatii pe forum, sa-i dam informatii cat mai corecte, ramane persoanei decizia sa respecte legea sau nu.
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
dany
Membru Master

|
Introdus in - 21/02/2010 : 11:47:00
|
nu dana, daca ai primit un alt nume,adica unul nou...eu acel nume il aveam de la nastere, chiar daca nu era la vedere....nu este ca nu am respectat legea...
adica este ca:in Franta am inteles ca se procedeaza la fel ca noi, adica esti obligat sa iti schimbi numele la casatorie...atunci ai 2 nume, adica cel de la nastere si cel al sotului...in acest caz, cand iei CI normal ca iti scrie numele sotului francez, si trebuie sa declari ca ai primit un nou nume...in situatia mea, nu s-a schimbat nimic, doar sti aici nu se schimba cu numele sotului...adica eu am fost destul de legal...
singura schimbare e cand a venit cetatenia, si atunci nu mi-a venit cu un nume necunoscut, ci al meu de nastere, care in tara a fost cunoscut pina la 24 de ani...adica totul e legal, iti spun...din pdv e totul legal.....poate putin ilegal s-ar spune acest timp de cand am primit cetatenia aici, dar nici asta, pt ca de fapt in aggenzia delle entrate a fost facuta schimbarea, adica accopiate amandoua nume....
leonessa intreba daca e adevarat....DA este adevarat ca se schimba...dar in acelasi timp i-am explicat si ce se poate face daca vrea sa ramana cu numele vechi.....aici in Italia.... pt ca in Romania deja era recunoscuta cu amandoua chiar daca nu sunt amandoua vizibile....exact cum se scrie in cazier cand il ceri, la pasapoarte....
|
|
|
|
Regiune Toscana ~
|
 |
|
|
Leonessa22
Nou Membru
 |
Introdus in - 21/02/2010 : 16:13:25
|
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, din pacate am aflat prea tarziu despre schimbarea numelui, caci altfel as fi renuntat, acum dupa ce am cheltuit bani pe acte, procuri si altele, nu mai are rost sa renunt. Eu voiam cetatenia italiana pentru a scapa de reinnoirea documentelor din romania, dar asa nu am rezolvat nimic, ba mai mult acum trebuie sa fac documente si aici si acolo. Oricum mie mi se pare anormal sa te oblige sa reiei numele de pe certificat, cand ar putea foarte simplu odata cu inregistrarea certificatului de nastere la comune, sa il inregistreze si pe cel de casatorie si implicit sa poti continua sa porti numele sotului. Daca cineva in cursul vietii isi schimba numele din "N" motive, statul italian te obliga sa revii la cel de pe certificat. Stiam ca poti cere sa iti reiei numele dupa obtinerea cetateniei, dar cum s-a spus mai jos trebuie sa ai motive foarte intemeiate si dureaza destul de mult timp. Eu sincera sa fiu m-am saturat sa tot umblu dupa documente, de zece ani facem viata asta, mai intai cu foaia de soggiorno, apoi pt cartea de soggiorno, acum pt cetatenie.... etc, nu se poate sa alergi toata viata pt documente.
Immagine:
 116,12 KB
|
|
|
|
|
|
 |